donderdag 5 januari 2012

Een nieuw jaar in een eeuwige stad


Achttien euro afgezet door een vriendelijke taxichauffeur om ons hotel te vinden, maar goed: we kunnen op pad om een van de plaatsen te vinden waar vanavond een groot vuurwerk zal worden afgestoken. Onze eerste gok is het Colosseum. We wandelen door het park naar het amfitheater. Beneden op het plein eromheen zijn wel veel mensen, maar erg feestelijk ziet er het er nog niet uit. Daarbij is het pas half negen, dus we besluiten een rondje om het Forum Romanum te lopen.
We lopen linksom, passeren Circus Maximus, waarna alle straten terug richting het Colosseum zijn afgesloten met politiebewaking. We zijn genoodzaakt steeds hoger te klimmen in de smalle straatjes, tot we uiteindelijk bij de bruidstaart uitkomen. Daar komen we in een stroom mensen terecht, waarin we ons maar laten meevoeren. Dat duurt zo´n half uur, waarna we helemaal vastlopen. We komen terecht in de straat tussen het Forum Romanum en het Forum van Augustus en kunnen geen kant meer op. Overal zijn mensen en het begint me een beetje te benauwen. Iedereen probeert alle kanten op te dringen, wat slechts enkele centimeters winst per minuut oplevert. Ook wij doen mee en zo´n drie kwartier later redden we het tot de Via del Colosseo en kunnen we ons in iets mindere drukte terug naar het Colosseum laten voeren.
Daar is het inmiddels een stuk drukker geworden, maar we moeten nog vijf kwartier wachten tot middernacht. Dat zullen we ook echt op onze horloges moeten zien, want het vuurwerk knettert nu al overal om ons heen. Omdat het in een wat hoger gelegen park erg gezellig klonk op de heenweg gaan we daar een kijkje nemen. In het parkje is een Zuid-Amerikaans dansfeest aan de gang. Helaas komt de muziek uit een kastje, maar dat maakt het er niet minder feestelijk op. Je moet alleen uitkijken niet op ontploffend vuurwerk te gaan staan, want dat ligt werkelijk overal.
Ik hou mijn horloge (nou ja, mijn telefoon dan, want mijn horloge ben ik kwijt) nauwlettend in de gaten. Rond tien voor twaalf lopen we weer richting het Colosseum. Ook daar is het inmiddels erg druk geworden, maar gelukkig niet zo erg als op het andere plein. Dan begint er een vuurwerk dat reden genoeg is om héél blij te zijn dat we hier staan en niet op dat drukke plein. Vorig jaar vond ik het al bijzonder dat het vuurwerk in Lissabon vanaf monumentale panden werg afgestoken, maar nu barst er een gigantisch vuurwerk los vanuit het hart van het Colosseum!
We genieten van het vuurwerk en lopen dan op ons gemak terug naar het hotel. Opnieuw moeten we zigzaggen tussen de rotjes, waarna we na een zware uitvoeringsweek van De Sneeuwkoningin kunnen gaan uitrusten voor de tientallen kilometers die we de komende week te voet gaan afleggen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten